創世紀討論區(UO - Ultima Online)

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: AgentSmiths

想當年的UO

搵人勸下大大都開msn 玩
回復 支持 反對

嘩… 真係好多人未QUIT UO喎
我都係岩岩回鍋, 以前係玩sonoma, 後來轉去arirang, 依家回鍋去阿褔, 所有skill從新練過, 依家係新仔一名

以下是我以前玩UO時經常遇到覺得有趣 / 常發生的事情:
1) 以前玩sonoma, 一去Britain Bank, 再show all name, 就會Connection Lost… 果時我部電腦只係Pentium 133 32MB ram
2) 又或打打下怪, 有人打電話來我家, 又Connection Lost, Login返後, 畫面灰色一片, 中間大大隻字寫住You are dead.
3) Call GM求助時, 佢會好似set左macro咁, 講句 “I can’t help thee.”
4) 在sonoma曾參觀過KoK舉辦的冥婚
5) Server down前去Britain 北面墓地玩PK (原本諗住server down前唔會SAVE), 點知…. Server save左個記錄
回復 支持 反對

回復 62# Colus 的帖子

我應該是和你同期的,也是先sonoma >>arirang>>早兩年回鍋去formosa

歡迎回鍋~
回復 支持 反對

me just return for 1 months! add me in msn:umonster@hotmail.com

I am from pacific and now move to formosa to live!
回復 支持 反對

不知道有沒有沒知道poa字母pk團的成員呢?
回復 支持 反對

嘩, 好久沒有玩UO了. 我以前也有join過公會, One公會.
今晚同Lafite哥哥食過晚飯, 聊天傾到仲有冇人玩UO.
佢話最近又有人搞了個forum, 所以咪去google search.
估唔到真係有, 真係好意外, 好開心, 但又有點傷感!
幾年冇玩, 人面全非, 唔知依家的UO世界係點?!
不過, 我的幾個A/C都仲有養著.
希望可以有時間再玩返......希望還懂得如果玩吧!!
回復 支持 反對

回復 66# caca 的帖子

這裏剛開始遇到很多困難,多得各位朋友幫忙才有點人認識
這裏是07年9月14日開始面世的,大慨有一年半了吧,歡迎隨時回來~
回復 支持 反對

原帖由 caca 於 2009-2-22 22:07 發表
嘩, 好久沒有玩UO了. 我以前也有join過公會, One公會.
佢話最近又有人搞了個forum, 所以咪去google search.
幾 ...

Caca你之前不是在外地工作嗎,已經回流香港了?
回復 支持 反對

原帖由 caca 於 2009-2-22 22:07 發表
幾 ...

caca...我都回鍋左了...唔知你仲記唔記得我呢..哈哈...都有5-6年了..
DC 公會感覺有點像以前的 ONE 公會...
回復 支持 反對

原帖由 AgentSmiths 於 2009-2-23 11:34 發表

Caca你之前不是在外地工作嗎,已經回流香港了?

你是哪一位?
嗯, 我現在兩邊跑, 還蠻辛苦的!
不過, 我現在多數在香港停留.
還在考慮要不要回來玩, 因為年紀大了....精力不夠了...>.<
回復 支持 反對

原帖由 i_djinn 於 2009-2-24 08:24 發表

caca...我都回鍋左了...唔知你仲記唔記得我呢..哈哈...都有5-6年了..
DC 公會感覺有點像以前的 ONE 公會...

我又點會唔記得你呢! 想不到時間過得咁快, 已經有5-6年了
在One公會的日子, 我學到好多野, 包括遊戲同埋人生.
你又玩返啦, 唔怕女朋友炸型咩?
回復 支持 反對

原帖由 caca 於 2009-2-25 11:56 發表

你是哪一位?
嗯, 我現在兩邊跑, 還蠻辛苦的!
不過, 我現在多數在香港停留.
還在考慮要不要回來玩, 因為年紀大了....精力不夠了...>.

我以前也是One公會的,忘了是那個角色了。不過好像和大家不太熟,多數在One公會網站post 文
記得那時也是我第一次玩UO 用Yahoo messenger 語音通話功能,就在那時add左你了。
回復 支持 反對

原帖由 AgentSmiths 於 2009-2-25 12:32 發表

我以前也是One公會的,忘了是那個角色了。不過好像和大家不太熟,多數在One公會網站post 文
記得那時也是我第一次玩UO 用Yahoo messenger 語音通話功能,就在那時add左你了。 ...

喔, 原來係咁......
我依家都好耐冇上 YM啦, 不過之前Add的UO朋友都仲有係度
但就好少有人上去lu
可能依家大家多數都係用MSN啦
你依家仲有冇玩返呀?
回復 支持 反對

原帖由 caca 於 2009-2-25 16:17 發表

喔, 原來係咁......
我依家都好耐冇上 YM啦, 不過之前Add的UO朋友都仲有係度
但就好少有人上去lu
可能依家大家多數都係用MSN啦
你依家仲有冇玩返呀? ...

少玩了,不過有陣時還會上來。
回復 支持 反對

好正

大家好, 我是黑仔!!
我又回來UO了, 多多指教!
新丁一名
回復 支持 反對